De geschiedenis van V-Label

Vandaag de dag, is het V-Label voor vegetarische en veganistische producten en diensten het bekendste keurmerk in zijn soort. Hoe is dit zo gekomen?

1976

V-Label werd opgericht en gebruikt door AVI, de Italiaanse Vegetarische Vereniging in Italië.

1976
1985

V-Label (“leaf” genoemd) werd erkend als een symbool dat internationaal en institutioneel gebruikt kon worden in het logo van vegetarische en veganistische organisaties tijdens het eerste Europese Vegetarische Congres in Italië. Sindsdien wordt het gebruikt in het logo van de EVU.

1985
1996

Het huidige V-Label is ontstaan uit de V (leaf) en werd voor het eerst gebruikt in Zwitserland om producten en diensten van Swissveg te certificeren.

1996
1999

Het V-Label werd gepresenteerd tijdens het EVU-congres in Zwitserland om de Europese samenwerking te starten.

1999
2019

Het netwerk werd wereldwijd uitgebreid dankzij de samenwerking met V-Label GmbH en V-Label Italia.

2019

Het ontstaan van de welbekende V

Al in de jaren zeventig werd de huidige V met blad in de rechterbovenhoek gebruikt als symbool voor de vegetarische levensstijl. De “V” werd voor het eerst gebruikt in Italië door AVI als logo van hun organisatie. Het kreeg internationale bekendheid, vooral door de presentatie op het eerste Europese Vegetarische Congres in 1985. In hetzelfde jaar werd de Europese Vegetarische Unie (EVU) opgericht en de V is sindsdien een integraal onderdeel van haar logo. Tegenwoordig gebruiken steeds meer organisaties over de hele wereld de V in hun logo’s, waardoor het een vaste plaats krijgt in de vegetarische en veganistische scene.

Eerste certificering

In 1996, nam Swissveg (toentertijd onder de naam Schweizerische Vereinigung für Vegetarismus SVV) de eerste stap om de V ook te gebruiken op producten. Het jaar daarop kwam de eerste productenlijn van vleesvervangers met het V-Label op de Zwitserse markt. Een huismerk van Migros, de grootste retailer van Zwitserland. De Cornatur productlijn werd een groot succes met de steun van Swissveg.

Internationalisering

Als voorzitter van zowel Swissveg als EVU, en ook initiatiefnemer van het V-Label, presenteerde Renato Pichler het project tijdens het Europees Vegetarisch Congres in Zwitserland in 1999. Alle aanwezige organisaties werden uitgenodigd om het gezamenlijke project in hun land te introduceren. Sindsdien zijn er in heel Europa steeds meer nationale certificeringspartners. Vrijwel al deze organisaties hebben zich inmiddels aangesloten bij het V-Label.

Om het onafhankelijke karakter van het V-Label te benadrukken, het economische risico te minimaliseren en het project op lange termijn duurzaam te maken, worden de merkrechten sinds 2008 beheerd door de speciaal hiervoor opgerichte V-Label GmbH in Zwitserland. Dit was ook noodzakelijk zodat non-profitorganisaties beter konden deelnemen aan het project (in veel landen verbieden wettelijke en/of belastingregels non-profitorganisaties om keurmerken te beheren). Het zeer complexe (en kostbare) gebied van internationale keurmerkbescherming kan op deze manier worden uitbesteed.

En sinds 2019, hebben we een samenwerking met V-Label Italia.

Huidige situatie

Het V-Label is voortdurend in ontwikkeling. Alle beslissingen worden genomen in samenwerking met de deelnemende vegetarische en veganistische organisaties (bv. Swissveg, ProVeg International, Vegan Society Austria, …). Aangezien het meeste certificeringswerk plaatsvindt in de afzonderlijke landen, blijft het grootste deel van de omzet lokaal (meestal rond de 90 procent). Op deze manier kunnen inspectiewerkzaamheden professioneel worden uitgevoerd en de lokale organisaties worden ondersteund. Een klein deel van de omzet gaat naar V-Label GmbH in Winterthur om de merkbescherming te behouden en uit te breiden naar andere landen en productcategorieën. Daarnaast financieren de inkomsten van het V-Label, internationale promotie, website en databases, evenals de coördinatie die nodig is om ervoor te zorgen dat de kwaliteitscontroles in alle landen even strikt zijn. Een contract met EVU zorgt ervoor dat ook de organisaties internationale public relations en netwerken profiteren van het V-Label.

Toekomst van het V-Label

In Europe is het V-Label vooral in de voedingssector aanwezig. Volgens onderzoeken uit Zwitserland en Duitsland is het label al jaren het bekendste keurmerk in deze branche. Het V-Label wordt momenteel ook geïntroduceerd in de gastronomie en de cosmeticasector. Schoonmaakmiddelen en andere non-food producten zullen volgen.

Tegelijkertijd breidt het label zich ook buiten Europa uit, waarbij de vraag naar het V-Label vooral groot is in Latijns-Amerika en Azië.

Win-win-win situatie

Het V-Label promoot lokale vegetarische/veganistische organisaties, innovatieve producenten en de Europese en internationale beweging naar een plantaardige levensstijl, en verbetert het leven van alle vegetariërs en veganisten door middel van een transparant en gecontroleerd certificeringsproces. Het bevordert ook internationale samenwerking tussen organisaties. Als zodanig is het V-Label een van de meest waardevolle en succesvolle projecten van de wereldwijde vegetarische/veganistische beweging.

Volgens verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren in Midden-Europa zijn gehouden, is het V-Label inmiddels het bekendste keurmerk voor vegetarische en veganistische producten. In Zwitserland herkent 97% van de veganisten en 50% van de algemene bevolking het V-Label (ter vergelijking: de Vegan Flower wordt slechts door 15% van de bevolking herkend).